Çocuğunuzun sağlıklı kişilik gelişimi için ipuçları
12-36 Aylık Dönem Bebeğiniz artık yürüyor, konuşuyor. Hatta belki de verdiği yanıtlarla sizi şaşırtıyor. Fiziksel ve psikolojik olarak onu yetiştirirken dikkat etmeniz gereken noktaları merak ediyorsanız bu bölümü tıklamanızı tavsiye ediyoruz.
Çocuğunuzun sağlıklı kişilik gelişimi için ipuçları
Çocuklar kişiliklerini çevrelerinde nelerden hoşlandıklarını, nasıl giyineceklerini, diğer insanlarla ve dünyayla nasıl bir ilişki içinde olmaları gerektiğini öğrenerek geliştiriyorlar. Çocuğunuzun kendi kişiliğini geliştirmesi için ona bu süreçte destek olmalı, onun davranış ve hareketlerinin farkında olup bunların ne anlama geldiğini bilmelisiniz.
Çocuklar kişiliklerini nasıl açığa vurur?
Çocuklar kişiliklerini; odalarını nasıl dekore ettikleriyle, seçtikleri arkadaşlarıyla, kıyafetleriyle, yemek seçimleriyle, aktivite seçimleri ve bunun gibi şeylerle belli ediyorlar. Çocuklar aslında kim olduklarıyla ilgili size ipuçları verirken aynı zamanda sizin beğendiğiniz özellikleri kendi kişiliklerine ekliyorlar. Çoğu anne baba çocuklarına soru sormaktan kaçınıyor. Oysa soru sormak ve çocukları dinlemek sağlıklı bir benlik kazanmaları için önemli bir faktör.
Unutmayın ki, duygusal farkındalık çocuğunuzun kim olduğunun farkına varmaktır ve ona küçük benliğini yeni bir form kazanmış kişiliğe dönüştürürken destek olmaktır. Bu destekle ona hayatında doğru kararları vermesine ve doğru seçimler yapmasına yardımcı olursunuz.
Sağlıklı kişilik gelişimi için ipuçları
● Çocuğunuzun davranışları ve hareketlerine dikkat edin bunlar size onu tanıtacaktır. ● Çocuğunuza neden belli bir konu seçtiğini, belli bir dergi ya da kitap okuduğunu veya neden belli oyuncaklarla oynadığını sorun. Ama bunu yargılamadan tarafsızca sorun. ● Ona katılmaktan hoşlanacağı aktivitelerin içerisinden seçme şansını tanıyın. ● Ona mantıklı yemek ve kıyafetler önerin. ● Kendi tercihleri hakkında iltifatlarda bulunun. ● Fikirlerini ve davranışlarını kontrol etmeden önerilerde bulunun. ● Kendi kişiliğinize güveninizden emin olunuz ve çocuğunuzun da kendi kişiliği oluşurken onu eleştirmeyin ve yargılamayın. ● Çocuğunuzun kişiliğini açığa çıkarak aktiviteler bulun. (örneğin kolâjlar çalışması yapabilirsiniz. Kendini simgelediğini düşündüğü resimleri kesip istediği düzende birleştirsin ve sonra odasının duvarına yapıştırsın.) ● Arkadaşlarıyla ya da ailesiyle bir parti düzenlesin. Bütün ayrıntıları ona bırakın. Örneğin ; yiyecekleri, müziği ve başka ne istiyorsa yapmasına izin verin.
Sağlıklı kişiliklere sahip olmak, çocukların kendilerini tanımaları ve hayattan ne beklediklerini ve istediklerini anlamaları için en önemli anahtardır.
Asla farkina varamiyoruz ama yarin geriye kalan omrumuzun ilk gunu!
İşte bu Allah’ın, inanıp salih ameller işleyen kullarına müjdelediği şeydir. De ki: “Ben buna (yaptığım tebliğ görevine) karşılık sizden, akrabalıktan doğan sevgiden başka bir ücret istemiyorum.” Kim güzel bir iş yaparsa, onun iyiliğini artırırız. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir.
güzel dua
Ya Rabbi, Mal verdiğinde Saadet de ver ,Kuvvet verdiğinde Akıl da verTevazu verdiğinde İzzet de ver ; İktidar verdiğinde Basiret de verBela verdiğinde İman da ver ; Nimet verdiğinde Şükür de verGüzellik verdiğinde İffet de ver ; Cesaret verdiğinde İnsaf da verZorluk verdiğinde Sabır da ver. Amin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder